Porez čeka zakon

Bez autora
Jul 13 2010

U dogovoru sa MMF-om, Vlada Srbije odlučila je da poveća porez na imovinu. Kako se od tog poreza ubira samo 0,1 odsto bruto društvenog proizvoda, odlučeno je da se promeni Zakon o porezu na imovinu, koji predviđa veće oporezivanje luksuznih nekretnina, jahti i automobila.Trebalo bi da svi građani Srbije, do kraja jula, dobiju rešenja o ovogodišnjem porezu na imovinu. U većini gradova, taj porez u odnosu na prošlu godinu nije povećan. Kod jednog dela obveznika do povećanja je došlo i zbog toga što je, u decembru prošle godine, usvojena nova odluka o zoniranju.

Porez čeka zakonIako je Vlada Srbije, u dogovoru sa MMF-om odlučila da poveća porez na imovinu, zakon koji bi to regulisao još uvek nije završen.

Lokalna vlast zainteresovana je da pomogne njegovu izradu, budući da sav prihod od naplate poreza ide u opštinske budžete.

U dogovoru sa MMF-om, Vlada Srbije odlučila je da poveća porez na imovinu. Kako se od tog poreza ubira samo 0,1 odsto bruto društvenog proizvoda, odlučeno je da se promeni Zakon o porezu na imovinu, koji predviđa veće oporezivanje luksuznih nekretnina, jahti i automobila.

Radio-televizija Srbije istraživala je zašto taj Zakon još nije završen i da li je lokalna vlast zainteresovana da pomogne njegovu izradu, budući da sav prihod od naplate poreza ide u opštinske budžete.

Trebalo bi da svi građani Srbije, do kraja jula, dobiju rešenja o ovogodišnjem porezu na imovinu. U većini gradova, taj porez u odnosu na prošlu godinu nije povećan.

Tomislav Jović iz Jagodine ocenio je da, s obzirom na to da živi u centru grada, porez koji plaća nije veliki. Za razliku od Jagodinaca, vlasnicima nepokretnosti u prestonici, iako Zakon o porezu na imovinu nije promenjen, stižu rešenja uvećana za oko 10 odsto.

Direktor Poreske uprave Beograd Vladan Luković kaže da je kod jednog dela obveznika do povećanja došlo i zbog toga što je, u decembru prošle godine, usvojena nova odluka o zoniranju.

U skladu sa tom odlukom, definisali smo osam zona i dve ekstra zone, gde pripadaju: najuži centar, Stari grad, delimično Vračar i Savski venac, objasnio je Luković.

U ekstra zoni su i Senjak i Dedinje, čiji su vlasnici nekretnina, kako saznaje RTS, najveći dužnici.

Ubuduće, na sve nekretnine plaćaće se jedinstvena poreska stopa od 0,4 odsto, a umanjene poreske osnovice biće znatno ograničene. To znači da se porez više neće umanjivati i do 70 odsto na osnovu članova domaćinstva, nego za najviše 10 hiljada po ukućaninu.

Da bi novi zakon o imovini bio završen, i Republički geodetski zavod privodi kraju izradu katastra nepokretnosti. Direktor Geodetskog zavoda Nenad Tesla kaže da je, do sada, za 90 odsto katastarskih opština urađena svojinska evidencija.

Neophodna izrada svojinske evidencije

"Izradili smo katastar nepokretnosti za područje tri grada i 62 političke opštine. U pojedinim lokalnim samoupravama imali smo problem preuzimanja zemljišnih knjiga", istakao je Tesla.

Da bi se Zakon o imovini promenio, pored postojanja podataka o imovini građana, Srbija mora da ima kompletno urađenu svojinsku evidenciju. To znači da se za svakog građanina zna šta i gde poseduje od imovine.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je Zakon o porezu na imovinu "noćna mora Ministarstva finansija".

"Ima mnogo zainteresovanih učesnika, a i veliki je broj opština koje su zainteresovane za ovaj zakon, koji je u završnoj fazi", objasnila je Dragutinovićeva.

Ono što je važno, naglašava ministarka Diana Dragutinović, najveći broj građana će ovu obavezu izmirivati gotovo u istom iznosu kao do sada, dok će vlasnici vrednih nekretnina, luksuznih vila i stanova plaćati više.

I pravo zakupa će biti oporezovano. U Srbiji je to mahom iznajmljivanje na 99 godina, za šta država, do sada, nije dobijala ni dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik